• Rank: 1Nattergal1 
  • Rank: 2Nattergal2 
  • Rank: 3Nattergal3 
«« 
/
 »»Nattergalen, 2012


Kunstgræs, glas, mahogni, moseløkke granit, forgyldt bronze, udstoppet nattergal
230 x 187 x 168


Fra H.C.Andersen  "Nattergalen"

"En dag kom en stor pakke til kejseren, udenpå stod skrevet: Nattergal.

“Der har vi nu en ny bog om vor berømte fugl!” sagde kejseren; men det var ingen bog, det var et lille kunststykke der lå i en æske, en kunstig nattergal, der skulle ligne den levende, men var overalt besat med diamanter, rubiner og safirer; så snart man trak kunstfuglen op, kunne den synge et af de stykker, den virkelige sang, og så gik halen op og ned og glinsede af sølv og guld. Om halsen hang et lille bånd, og på det stod skrevet: “Kejseren af Japans nattergal er fattig imod kejserens af Kina.”

“Det er dejligt!” sagde de alle sammen, og den, som havde bragt den kunstige fugl, fik straks titel af over-kejserlig-nattergale-bringer.

“Nu må de synge sammen! hvor det vil blive en duet!”

Og så måtte de synge sammen, men det ville ikke rigtig gå, thi den virkelige nattergal sang på sin maner, og kunstfuglen gik på valser; “den har ingen skyld,” sagde spillemesteren, “den er særdeles taktfast og ganske af min skole!” Så skulle kunstfuglen synge alene. – Den gjorde lige så megen lykke som den virkelige, og så var den jo også så meget mere nydelig at se på: Den glimrede som armbånd og brystnåle.

Treogtredve gange sang den et og det samme stykke, og den var dog ikke træt; folk havde gerne hørt den forfra igen, men kejseren mente, at nu skulle også den levende nattergal synge lidt — men hvor var den? ingen havde bemærket, at den var fløjet ud af det åbne vindue, bort til sine grønne skove."

H.C. Andersens eventyr "Nattergalen" er universel til alle tider, et lære stykke i, hvorledes mennesket farer vild i evnen til at skelne mellem sandt og falsk, mellem original og kopi, mellem radikalitet og opportunisme…osv.
Netop i disse tider hvor event kulturen og oplevelses økonomi har ophøjet generalisterne og hurtigsnakkerne til heltene.
Hvor indsigt, erfaring og fagkundskab anses for et handicap, bagstræberisk og lettere bedaget.
Hvor markedet er kunstens højeste autoritet og forholdet mellem mennesker er sat til salg for højest bydende, var Andersens historie i sit enkle form og dog overraskende i detaljen, et billede der kunne udvikle sig i denne skulptur af samme navn.